8 septembrie 2014

Vitaminele și sănătatea noastră

  În conformitate cu definiția data de Organizația Internațională a Sănătății in 1946 sănătatea este:
"Starea de sănătate fizică, mentală și socială, și nu doar absența bolii sau a infirmitătii".

  Care sunt factorii care influențează sănătatea in momentul actual? După părerea mea pot fi următorii factori:
- Genetici
- Mediu
- Condiții de viată
- Factori legați de sistemul și serviciile de sănătate
- Factori de educatie a sănătății

  Dacă ne gandim ce este important in ziua de stăzi, cred ca ar fi tipul și calitatea alimentelor. Regimul alimentar bazat pe calorii și gust, sarac in ingrediente organice vitale, responsabile pentru boli ale timpului nostru.
  Organizațiile internaționale de sănătate atestă faptul că, dietele a mii de oameni, chiar și in societăți prospere, dau dovadă de lipsa de vitamine. Astăzi avem nevoie de 10 porții de legume și fructe pentru a lua aceeași nutrienți pe care ii luăm doar dintr-una singură acum 20 de ani.
  Cu siguranță ați gasit vitamine de tot felul pe piață, dar o mare parte dintre ele sunt extrase chimic, iar organismul nostru nu le asimilează. Pentru astăzi m-am gândit să vă recomand Vita Aktiv de la LR Health and Beauty Sistems. Și să vedem ce are deosebit.


  Este un concentrat cu 21 de feluri de fructe și legume care asigură 100% din DZR ( doza zilnică recomandată) din 10 vitamine, nu are conservanți, aditivi și coloranti. O liguriță zilnic ( 5 ml) este suficientă. Fructele și legumele pe care le conține acest supliment : struguri roșii, mere, vișine, boabe de soc, coacaze negre, maceșe, căpșuni, mure, morcovi, porumbar, afine, aronia, prune, coacaze roșii, catină, lamâie, piersici, caise, zmeură, mure de Boysen, tomate.
  De ce vă recomand aceste vitamine?
  In primul rand pentru că nu conțin conservanți și aditivi, iar cel mai important ar fi procesul tehnologic. Acest concentrat este obținut prin presarea în vid a legumelor și fructelor, după care se extrage apa. Acest proces delicat asigură păstrarea elementelor bioactive din vegetale, din care rezultă un suc foarte concentrat.
  Vita Aktiv aduce un aport suplimentar de: Beta Caroten, Vitamina C, Vitamina K, Sodiu, Potasiu, Magneziu, Calciu, Mangan, Fier, Cupru, Zinc, Fosfor, Antociani, Licopina, Tanini.
Vitaminele nu pot fi produse de organism, exceptând vitamina D, se iau din alimentație. Nu au valoare calorică și sunt absolut indispensabile funcțiilor vitale ale organismului nostru, deoarece au fiecare un rol specific.
  Să povestim ce fac vitaminele :)

Vitamina D3

  Principalele surse naturale de vitamina D sunt uleiul din ficat de cod, peștele gras (macrou, hering, somon, sardine), drojdia de bere și în cantitați mici în unt, ficat, ouă, laptele uman și cel de vacă.      Vitamina D nu este influentată de depozitarea, conservarea sau pregătirea alimentelor. Carența apare în cazul unui aport alimentar redus sau al expunerii insuficiente la soare și se manifestă sub o formă de rahitism la copil și osteomalacie la adult.
  Copii, vârstnicii, femeile în perioada de lactație, persoanele cu expunere scăzuta la soare, pacienții cu malabsorbtie lipidică, insufientă renală, cronică sau aflați în tratament cronic cu corticosteroizi sunt predispuși la aparitia carenței vitaminice și necesită suplimentare cu Vitamina D.

Vitamina E

  Are functțe de antioxidant, protejând structura membranelor celulare (acizi grași, nesaturați) împotriva distrugerii determinate de compușii cu actțune oxidantă (radicali liberi). Cele mai importante surse de uleiuri vegetale, dar cantitați considerabile din aceasta se gasesc în nuci, cereale, pește, carne, legume verzi ( brocoli, spanac). Pierderea vitaminei E este produsă de frigere, nu prin fierbere.
  Carența de vitamina E este destul de rară la adulti, afectând mai ales pacienții cu malnutriție lipidică ( atrezie biliară, insuficiență pancreatică exocrină, fibroză chistică) sau abetalipoproteinemie. Manifestările clinice constau în leziuni neuro-musculare.

Vitamina B1

  Tiamina ajută la arderea glucidelor și proteinelor, facilitând metabolismul energetic și cresterea. Cea mai importanta sursă o reprezintă carnea de porc, dar se gasește și în cerealele integrale, cartofi, drojdia de bere, carne și pește. Căldura, radiațiile ionizante și oxidarea, distrug vitamina B1, care este în schimb stabilă în produsele înghețate. Pierderile din timpul preparării termice sunt variabile, in funcție de temperatură și metodă.
  Carența de tiamină poate duce la boala beri-beri și tulburări neuropsihice.

Vitamina B2

  Riboflavina are rol în sinteza proteinelor, a grăsimilor, dar în special a glucidelor, influențeaza creșterea și reproducerea. Vitamina B2 este prezentă în produsele lactate, carne, viscere, pește, ouă, cereale integrale. Această vitamină este distrusă de radiațiile UV, de aceea laptele nu se mai îmbuteliaza în sticle. Se poate pierde și în timpul preparării termice a alimentelor în vase deschise cu multă apa.
  Carența poate produce afectare cutanată și a mucoaselor precum și afectare oculară.

Vitamina B6

  Piridoxina are rol în sinteza proteinelor și lipidelor, în metabolismul energetic, în creștere, în buna funcționare a neurotransmițatorilor. Este larg răspandită în alimente, găsindu-se în cantități mari în carne, viscere, cereale integrale și vegetale. Este stabilă în cazul expunerii la căldură, dar este distrusă de substanțele alcaline și lumină.
  Carența poate produce anemie, tulburări neurologice și dermatologice.

Vitamina B12

  Ciancobalamina este esențială în buna funcționare a sistemului nervos, are rol hepato-protector, în regenerarea celulară, în metabolismul glucidelor, al lipidelor și proteinelor. Vitamina B12 se gasește în surse alimentare de origine animală: ficat, rinichi, carne slabă, ouă, lapte și brânză. Vitamina B12 nu suferă modificări în timpul preparării termice.
  Carența poate provoca anemie pernicioasă și tulburări neurologice.

Niacina ( B3)

  Niacina are un rol important în prelucrarea grăsimilor de către organism și producerea energiei. Principalele surse alimentare sunt carnea și peștele. Cantităti mari se mai găsesc în legume și cerealele integrale îmbogățite ( exceptând porumbul și orezul). Vitamina B3 nu este distrusă de căldură sau acizi, dar se pierde când alimentele se prepară termic în cantități mari de apă.
  Caremța poate duce la boala pelagra- boala celor 3D ( dermatită, depresie, diaree).

Acidul folic (B9)

  Este un important factor de creștere care asigură formarea de celule sănătoase și a sistemului nervos al fătului. fiind esențial în timpul sarcinii. Acidul folic se găsește în vegetale ( spanac, asparagus, brocoli), ciuperci, ficat, dar și în produsele din carne, pâinea integrală, fasolea uscată. Acidul folic este o vitamină relativ stabilă, dar în timpul depozitării sau preparării termice a alimentelor în cantități mari de apă se pot produce perderi importante ale acestuia.
  Carența poate duce la anemie, scăderea rezistenței organismului la efort și infecții și malformații neurologice ( în cazul deficienței în timpul sarcinii).

Acidul pantotenic (B5)

  Are rol în metabolismul celular și în procesele de creștere a energiei. Această vitamină este larg raspândită în organism. Cantități mari se găsesc în ficat, rinichi, cereale, legume și carne, iar în cantitațti mai mici în lapte, fructe și vegetale. În timpul proceselor de pregătire termică obișnuită se pierd doar cantități mici de vitamina B5.
  Carența poate produce asterie fizică și tulburări neurologice minore.

Biotina ( B8 sau H)

  Intervine în metabolimul proteinelor, glucidelor și lipidelor. Are rol în întreținerea produselor cornoase ale pielii (ungii, păr). Cantități mari de vitamina H se găsesc în lapte, ficat, gălbenușul de ou și cereale. Vitamina H este distrusă de căldură.
  Carența poate provoca tulburări cutanate și musculare.

  Care sunt semnele de deficit al vitaminelor?

  Deficitul de vitamina D se resimte prin probleme care apar la nivelul aparatului osos.
  Deficitul vitaminei E se resimte prin scăderea funcțiilor musculare și fizice.
  Deficitul de complex B se resimte prin stări de nervozitate sau depresie, astenie, căderea masivă a părului și exfolierea unghiilor, lipsa apetitului.

 Așa că eu vă propun să ne vitaminizăm!





Pentru mai multe informații vă stau la dispoziție și voi reveni curând :)










0 comentarii :

Trimiteți un comentariu