3 noiembrie 2014

Să vorbim despre parfumuri!

   Bună din nou. Pentru că tot am cerut păreri până acum, despre ce subiect să abordez, în sfârșit m-am decis :), astăzi voi scrie despre parfumuri! Mie îmi place să cred că toți folosim un parfum :), dar nu cred că ne-am întrebat vreodată care este istoria lui, sau cum a fost creat... Așa ca am facut un studiu de caz și mi-ar placea să-l împărtășesc cu voi.





   Parfumul este un amestec lichid de uleiuri sau compuși aromatici, de fixativi și de solvenți, utilizat pentru a da corpului uman, unor obiecte sau spațiului de locuit un miros plăcut.

   Până nu demult, parfumurile noastre se datorau florilor, iar esențele, fructelor. Mirosurile florilor și fructelor se datorează unor substanțe organice simple, care se pot obține și în laborator. Florile, frunzele, fructele și rădăcinile mirositoare își datorează parfumul lor caracteristic unor substanțe organice volatile, numite uleiuri volatile, uleiuri eterice ( esențe ). Din cauza mirosului lor plăcut, uleiurile eterice se folosesc în industria parfumurilor.

   Cuvântul parfum, folosit în zilele noastre, provine din limba latină ”per fumus” și înseamnă ”prin fum”. Parfumeria sau arta preparării parfumurilor, a luat naștere în Mesopotamia antică și Egipt, dar a fost rafinat în continuare de Romani și Perși.



   Parfumurile au fascinat dintotdeauna, fiind considerate nu doar un lux necesar, ci și un simbol al civilizației, o artă ai carei maeștri erau respectați și aproape temuți, fiind văzuți în Antichitate ca deținători ai tainelor zeilor, iar mai apoi, în Evul Mediu, devenind nu doar parfumieri, ci și alchimiști și magi. Epoca modernă și contemporană îi transformă pe parfumieri în specialiști foarte căutați și "vânați" de marile case producaăoare, un adevărat profesionist fiind foarte greu de pregătit și păstrat, într-o lume în care concurența este deosebit de puternică.

   Fascinanta istorie a parfumurilor începe, potrivit cercetătorilor, înca din preistorie. S-au găsit destule dovezi care susțin această teorie, de la urme de uleiuri aromatice la vase care contineau esențe extrase din plante și flori, așa că se poate spune că istoria parfumurilor este la fel de veche precum cea a umanității.
   Încă din perioada culturii mesopotamiene, parfumurile, uleiurile, esențele începuseră să fie folosite de cei mai multi, ca un simbol al nobleții, dar și din pură placere. În bogata "bibliotecă" lăsată de sumerieni, cercetătorii au descifrat și un număr impresionant de rețete pentru obținerea uleiurilor și parfumurilor, alte însemnări relatând rolul jucat de acestea în ceremonialuri, dar și în viața de zi cu zi.    Parfumurile ajunseseră să fie folosite zilnic, devenind pentru civilizațiile rivale un simbol al dezvoltării și evoluției Mesopotamiei, și existau se pare adevarași maestri, care își vindeau creațiile plăcut mirositoare pentru prețuri pe măsură.



   Ulterior, arta parfumurilor avea să fie transmisă și Egiptului, primele mărturii istorice datând din jurul anului 100 IdHr. Esențele și parfumurile erau folosite și aici preponderent în ritualurile religioase și în ceremoniile funerare. Când mai târziu în Egipt a fost inventată sticla, avea sa fie folosită și pentru realizarea primelor recipiente pentru parfumuri. Aceasta moda a fost ulterior "exportată" și în Grecia, unde varietatea recipientelor, din teracota și sticla, a crescut rapid, pe masură ce farmecul parfumurilor cucerea noi civilizații.
   În Egiptul Antic s-a dezvoltat una dintre cele mai impresionante industrii cosmetice din acele vremuri, iar parfumurile jucau un rol esențial.
   Viața în Egipt, dincolo de devoțiunea religioasă, era calmă, liniștită și foarte veselă, în bună parte datorită regiunii fertile. Iar cosmeticele și parfumurile jucau un rol important în viața religioasă și în cea profană. Maeștrii acestor arte erau preoții templelor, care își aveau laboratoarele instalate acolo, de unde doritorii puteau cumpăra parfumuri, uleiuri și esențe. Mulți le aduceau ca ofrandă zeilor, alții le foloseau pentru plăcerea lor sau le dădeau drept plată ori daruri.

   Astăzi nu suntem cu mult mai diferiți de stramoșii noștri. Folosim parfumul în același fel ca în urmă cu 3000 de ani, aplicându-l pe piele, pe îmbrăcăminte, în împrospătarea aerului din încăperi dar și ultilizându-l în ceremoniile religioase. Este drept că folosim ingrediente diferite, sticle diferite și moduri diferite de aplicare a acestuia. Avem parfumuri solide, sau sticle cu pulverizator.



   Așa de sfârsit o să intru într-o parfumerie, cunoscută și preferată de mine, LR, și vă voi descrie puțin fiecare parfum în parte, atât de damă cât și de bărbați :)



Karolina Kurkova




   Lăsaţi-vă fermecaţi de magia florilor de iasomie şi tuberoze, cu un acord cald de vanilie. Un strop de miere dulce vrăjeşte simţurile. Glamourul şi strălucirea caracterizează acest parfum, adus acasă de pe podiumurile internaţionale. Compoziţia sa unică, plină de viaţă, este un omagiu adus ţării natale a Karolinei, Cehia.




Lovingly



   Povestea de dragoste a celebrului cuplu este ceea ce l-a inspirat pe starul internaţional să dăruiască acest parfum soţiei sale, Emma Heming-Willis. Lovingly este simbolul dragostei sale.
   Un parfum la fel de pasional ca şi această declaraţie de dragoste. Un buchet de flori albe şi un strop de citrice proaspete învăluie acest parfum într-un voal de senzualitate, farmec şi vitalitate. Lemnul de santal şi moscul răspândesc o aură caldă şi un sentiment romantic pur.
   Aceasta este dragostea adevărată!




Heidi Klum



   Păstraţi-vă mereu încrederea în propriul succes. Primul parfum al top-modelului internaţional Heidi Klum se remarcă prin note sexy, încrezătoare şi elegante. Aromele răcoritoare şi picante ale fructelor se alătură buchetului ispititor de flori albe, patchouli indian şi boabe de tonka.



Dreams By Heidi Klum



   Inspiraţie, magie, seducţie! Combinaţia fascinantă a aromelor de iris delicat, vanilie, heliotrop şi mosc alb creează o aură seducătoare, plină de feminitate ce captivează încă de la primele note.


Me by Heidi Klum



   O aură fermecătoare ce cucereşte pe loc – la fel ca însăşi Heidi. Un amestec irezistibil de pepene verde, flori de lotus, iasomie şi lemn de santal, completat cu o atingere delicată de piper roz.


Beauty Queen



   Cu acest parfum şi o ţinută chic veţi cuceri întreaga lume. Un atu de nelipsit din poşeta dumneavoastră. Un amestec incitant de mandarine proaspete, trandafir romantic, iasomie senzuală şi mosc.


Eau de Beaute



   Parfumul exuberant, plin de viaţă şi temperament se manifestă prin intermediul florilor de portocal, al iasomiei şi al ambrei care răspândesc senzualitatea şi farmecul feminin.


Eau de Style



   Parfumul femeii clasice, încrezătoare. Această creaţie elegantă cu note de măr verde, ambră şi vanilie exprimă determinarea, stilul şi senzualitatea caldă.


Eau de Glamour



   Un parfum irezistibil pentru femei fermecătoare, care tânjesc după un strop de extravaganţă. Un cocktail seducător de zmeură sălbatică, iasomie caldă și patchouli provocator.


Heart & soul



   Heart & Soul este expresia feminităţii şi a încrederii în sine. Unparfum pasional şi incitant. Un cocktail inspirat de coacăzeleexotice, pruna sălbatică, trandafirul şi vanilia seducătoare.


Pseudonym



   Farmecul timidităţii se transformă când şi când într-o atitudine încrezătoare, căreia nimeni nu-i poate rezista. Pseudonym atrage prin compoziţia sa misterioasă de piersică, crin de apă delicat, violetă proaspătă şi lemn de santal.


Rockin' Romance



   Farmecul timidităţii se transformă când şi când într-o atitudine încrezătoare, căreia nimeni nu-i poate rezista. Pseudonym atrage prin compoziţia sa misterioasă de piersică, crin de apă delicat, violetă proaspătă şi lemn de santal.


Harem



   Farmecul inconfundabil al Orientului. Harem izvorăşte din compoziţia fructată irezistibilă a aromelor mandarinelor coapte, alături de ciocolată dulce şi caramel delicios. Notele ademenitoare de iasomie şi patchouli persistent completează perfect această creaţie ispititoare.


Femme Noblesse



   Pentru femeia care fascinează prin eleganţa detaliilor. Parfumul se remarcă prin eleganţă şi seducţie, datorită combinaţiei uimitoare de flori de portocal, trandafir şi vanilie.

   Și acum să trecem la domni!

Bruce Willis Personal Edition



   Aroma citricelor şi a piperului negru redă o impresie proaspătă, în timp ce notele aromatice, însoţite de un strop de tabac, emană o eleganţă masculină inconfundabilă. Nota de bază, puternică, este dominată de acorduri senzuale de piele şi oud, care creează o adevărată semnătură ce reflectă caracterul personal al lui Bruce Willis.



Bruce Willis



Smart Guys live forever.
   La fel şi Bruce Willis. Un strop de nemurire şi masculinitatea pură – grapefruit revitalizant combinat cu piper dulce-înţepător. Vetiverul aromat întâlneşte esenţa puternică a lemnului de santal. Primul parfum al lui Bruce Willis: o adevărată legendă!
Numai la LR!





Ralf Moeller



   Curajul, puterea şi convingerea sunt cele care contează. Lemnul de cedru, notele marine şi rozmarinul redau notele masculine ale acestui parfum.


Marcus Schenkenberg



   Parfumul celui mai celebru topmodel masculin, proaspăt plăcut cu bergamotă, citrice, ciocolată şi piper de Sichuan. Masculin şi elegant datorită vetiverului.




Terminator



   Remarcabil, misterios şi non-conformist.Parfumul se remarcă prin caracterul său puternic masculin şi note persistente de bergamotă proaspătă, lămâie şi ambră.


Just Sport




   Combinaţia perfectă de sportivitate, eleganţă şi masculinitate. Fructe citrice, o adiere dinamică de ghimbir şi cardamom picant, combinate cu note senzuale, elegante de mosc şi esenţe lemnoase, pentru un lifestyle lejer, relaxat.


Racing




   Parfumul bărbatului dinamic, care adoră provocările şi caută permanent noi victorii. Prezenţa sa se înfiripă prin note proaspete de portocală, cardamon, iasomie şi lemn preţios de cedru.


Ocean' Sky



   Un val uriaş. Adrenalina inundă venele.Plaja e doar un orizont. Parfumul abundă de note marine proaspete şi un amestec delicat de mandarine, pepene, eucalipt şi patchouli.


Jungle Man



   O viaţă liberă, independentă. Fiecare zi este o nouă aventură. Parfumul se remarcă prin amestecul de lavandă proaspătă, mentă răcoritoare şi boabe de tonka.





   Pentru că am prezentat parfumurile cu staruri și cele cu design, acum a venit timpul și celor clasice!

Antigua




   O poveste de dragoste de pe plajele albe. Combinaţia elegantă de trandafir cu iris, iasomie şi violete emană căldură şi senzualitate.


Marbella




   Parfumul simbolizează seducţia şi luxul pur. O combinaţie de portocale dulci, trandafiri parfumaţi şi iasomie albă, încheiată armonios de patchouli.


Valencia




   Bucuria de a trăi şi flerul caracteristic mediteranean într-un parfum. Combinația aromelor este inspirată de prospețimea citricelor acrişoare, note florale şi mosc seducător.


Martinique




   Perla exotică a Caraibelor. Arome de mărgăritar, iasomie şi piersică învăluie trupul într-o aură glamuroasă şi misterioasă.


Hawaii




   Amintirea unui ultim flirt de vară. Un amestec seducător de scorţişoară, heliotrop, vanilie şi tonka.


Santorini




   Ca un răsărit de soare, parfumul se remarcă prin notele florale ale freziei şi iasomiei, combinate cu moscul incitant.


Stockholm




   Oraşul modern al Scandinaviei pulsează sub amprenta designului, a modei şi a petrecerilor. Parfumul îmbină note lemnoase de cedru, alături de ambră şi bergamotă.


Boston




   Un parfum creat pentru cei ce ştiu ce doresc de la viaţă. O combinaţie proaspăt-fructată de măr şi portocală se alătură notelor incitante de cedru şi ambră.


Monaco




   Metropola impresionantă fascinează prin lux şi exclusivitate. Parfumul este un amestec picant din note de ghimbir proaspăt, flori de portocal incitante, ambră opulentă şi frunze de tutun fin.


Niagara




   Parfumul impresionează prin note marine, prospeţimea lavandei şi lemn de cedru.


Singapore




   Seducător şi misterios. Incitant şi plin de contraste. Acorduri orientale combinate cu lemn de cedru şi vanilie.

   Acestea fiind spuse, vă invit să le testați!




0 comentarii :

Trimiteți un comentariu