15 octombrie 2014

Colostrum

   Bună seara, pentru că tot vine sezonul rece astăzi mi-am propus să abordez un subiect mult așteptat de mulți dintre voi :) Tema de astăzi va fi colastra de vacuța, mai precis Colostrum de la LR.
   Definiția Dex a colastrei : laptele dintâi al unei vaci, după ce a fătat.

   Așadar Colostrum este primul lapte al unei vaci mamă după nașterea unui vițel, cunoscut și sub numele de colastră.
   Colostrum este produs de către vaca mamă la scurt timp după nașterea vițelului. Spre deosebire de oameni, vițeii nu primesc protecția imunitară încă din pântecul mamei, ci după naștere, prin această colastră.
   De ce este atât de importantă calitatea când vorbim de Colostrum?
   Numai concentrația ridicată de ingrediente face din Colostrum un produs de calitate, iar caracteristica LR este calitatea farmaceutică. Acest lucru necesită un know-how excelent și experiență tehnică pentru procesul foarte exigent de prelucrare.
   Colostrum este la fel ca un produs lactat, foarte sensibil microbiologic, este degresat și scoasă caseina ( o substanță aflată în lapte, care formează brânza și cașul ). Numai în condiții absolut controlate putem obține calitatea garantată.



   Vreau să mă întorc la calitatea farmaceutică de care spuneam și vreau să argumentez ce înseamnă asta.
    LR folosește colastra naturală numai de la fermele mici din Germania, deoarece acestea au o alimentație naturală. LR evită prelevarea de Colostrum de la fermele mari și puternic tehnologizate.      Fermele la care apelează sunt mai mult gospodării clasice de familie, cu maxim 50 de văcuțe de lapte, monitorizate veterinar obligatoriu.


   Prelucrarea numai a colastrei din primele 12 ore, pentru a cuprinde cea mai ridicată concentrație a ingredientelor. Aici mai este vorba și de prelucrarea foarte delicată și producția exclusiv în Germania, controlul calității și posibilitatea urmăririi fiecărui lot și analiza continuă a ingredientelor în produsele finite.
   LR deține certificate independente pentru întregul proces de prelucrare și pentru produsul finit, iar colaborarile științifice și compilarea rezultatelor studiilor recente pentru garantarea efectelor.
   Colastra pură prelevată este înghețată încă de la fermă, imediat după mulgere, pentru a păstra integritatea tuturor compușilor.
   Recipientul pentru păstrare este atent verificat; pană la prelucrarea conținutului, este supus unei atente supravegheri și documentații.

De ce prelucrarea numai din primele 12 ore?

   Pentru că LR ne asigură că este atinsă concentrația maximă de ingrediente, se folosește numai colastra de la prima și a doua alăptare. LR nu a folosit și a treia alăptare, deși poate și ea ar fi potrivită pentru Colostrum, în comparație cu unii competitori, pentru a nu dilua concentrația de ingrediente. Pentru produsul LR se folosește numai colastra în surplus, numai după ce vițelul nou-născut a fost alăptat până la saturație, se poate extrage colastra ramasă.

De ce prelucrarea și producția exclusiv în Germania?

   Pentru că proteinele nedorite sunt extrase din colastră, printr-un proces foarte complex și delicat 
(decaseinizare). Acest proces presupune un excelent know-how, în așa fel încât, pe lângă proteine, să nu se piardă și ingredientele dorite.
   Colostrum este prelucrat la rece printr-o metodă foarte complicată. Nici nu se pune problema pasteurizării. Astfel se păstrează ingredientele sensibile și se permite obținerea unei concentrații mai mari
   Pentru Colostrum de la LR se folosesc numai ambalajele produse dupa standarde farmaceutice.

Controlul calității?

   Fiecare produs finit de la LR poate fi urmărit înapoi până la animalul de la care a fost prelevat.         Fiecare lot de produse finite este verificat pana la cel mai mic detaliu, dincolo de regulile impuse, și pentru, de exemplu, parametrii microbiologici ( germeni patogeni și nepatogeni, etc.), concentrația de ingrediente declarată, ( IgG, IgF1) și alți parametri ( densitate, nivelul pH-ului, etc.).
   În plus, la intervale regulate sunt efectuate măsurători suplimentare.
   Certificatele de analiză foarte riguros documentate, dovedesc faptul că produsul finit nu conține steroizi anabolizanți androgeni.

Certificate independente?

   Produsele Colostrum de la LR sunt recunoscute prin certificatele de calitate ale SGS Institut Fresenius. Acesta verifică întregul proces de prelucrare, începând de la fermă, prelucrarea materiilor prime și până la produsul final. SGS Institut Fresenius controlează calitatea produsului final prin verificări lunare ( mistery shopping) conform unui plan de testare detaliat și foarte riguros definit.
   Produsul final este lansat pe piața respectând controlul intern în funcție de criteriile ISO Norm 2859 și AQL.


   LR organizează în Ahlen întâlniri cu experți Colostrum la care participă renumiți oameni de știința de la universități de top și institute independente pentru a dezbate temele actuale. LR urmărește cu atenție studiile actuale despre Colostrum, aplicabilitatea și posibilitațile utilizării sale și creeaza o documentație foarte detaliată, pentru a acoperi și verifica din punct de vedere științific efectul Colostrumului.



   Pentru că tot am povestit despre cum se prelucrează, calitate, certificate, vreau să vă arăt și ce conține acest minunat Colostrum.
   În primul rând conține vitaminele: A, C, D, E, B1, B2, B6, acid folic, Q10, vitamine care nu pot fi sintetizate de către organism, provenind din alimentație.
   Vitaminele A, C, E au un efect antioxidant cumulat. Pentru suportul sistemului osos, al sitemului cardiac, avem nevoie de vitamina D, iar pentru un efect de regenerare și sprijin în creștere avem nevoie de : B1, B2, B6, acid folic și Q10.

   Next :) conține foarte multe minerale : Sodiu, Potasiu, Calciu, Magneziu, Fier, Cupru, Zinc, Crom, Fosfor și Seleniu, care nici ele la rândul lor nu pot fi sintetizate de către organismul nostru.      Fosforul, Seleniul, Cromul, Fierul, Zincul și Cuprul sunt oligoelemente ( la ce ne ajută veți găsi la articolul anterior :) ), iar ca minerale de bază avem nevoie de Sodiu, Potasiu, Calciu si Magneziu.



   Colostrum conține și molecule organice cum ar fi : creatinina, creatina, lactoferina, transferina și aminoacizi liberi.
   Să le luăm pe rând....

   Creatina este un compus proteic aflat aproape în totalitate în sistemul muscular; în combinație cu alți aminoacizi și hormoni, duce la creșterea capacității musculare, împreună cu fosforul întârzie în mod indirect instalarea oboselii în urma efortului fizic.

   Creatinina : devine creatină prin reacția cu hidrogenul ( din apă ).

   Lactoferina este o proteină multifuncțională cu rol esențial în sistemul imunitar; are rol antibacterian, antiviral, antifungic, antiinflamator; interactioneaza cu ADN și ARN.

   Transferina este o proteină cu rol esențial în sintetizarea hemoglobinei prin transportul fierului în sânge; interacționează împreună cu lactoferina.

   Aminoacizii din Colostrum sunt : alanină, arginină, acid asparagic, beta-acid aminoisobutiric, citrulină, cistină, glutamină, acid glutamic, glicină, histidină, izoleucină, metionină, ornitină, fenilalanină, fosfoetanolamină, fosfoserină, prolină, serină, taurină, treonină, triptofan, tirozină, valină.

   Colostrumul este bogat în imunoglobulinele IgG, IgA și IgM.
   Imunoglobulinele sunt anticorpi ce se formează atunci când în corp apare o substanță străină. ( antigen)


   IgM sunt anticorpi creați de celulele B, există în ser și sunt proprii primului răspuns imun al organismului; existenta lor este importantă în momentul contractării unui antigen; nu trec de la mamă la făt prin placentă.

   IgA sunt anticorpi ce se găsesc la nivelul mucoaselor de unde au rol de a împiedica antigenii să atace celulele; în ser declașează reacția de inflamare și apariția celulelor citotoxice și fagocitelor.

   IgG sunt anticorpi cu rol în răspunsul secundar imun, se transmit fătului prin placentă; reprezintă 75% din imunoglobulinele din serul sangvin; apar în urma contactului prelungit cu antigenul sau după contractări repetate.

   Și nu în ultimul rând, Colostrum conține factorii de creștere IGF-1, IGF-2 și TGF.



   IGF-1 sunt produși de către ficat, mediază efectele hormonului de creștere, reglează creșterea celulară ( în special în muschi, cartilaj, oase, ficat, rinichi, plămâni, nervi și piele); acționează asemenea insulinei: sunt produși în cantități mari în copilărie și în perioada pubertății.

   IGF-2 stimulează diviziunea celulară, are rol esențial în pregătirea uterului pentru sarcină și în dezvoltarea embrionară; acționează asemenea insulinei.

   TGF au rol esențial în ciclicitatea celulară, acționând prin stimularea și inhibarea diviziunii celulare sau distrugerea celulelor.

   Colostrum de la LR se găsește în trei variante :



Colostrum Direct


Colostrum 100% pur, degresat și decaseinizat, lichid 125 ml


Colostrum Compact


Colostrum degresat și decaseinizat, 400 mg de pulbere de colostrum per capsulă


Colostrum Pearls


O alternativă delicioasă a capsulelor :)

   Colostrum s-a dovedit eficient în cazuri de : 

Infecții virale sau bacteriene determinate de virusuri și bacterii la nivelul aparatului raspirator sau digestiv
Traumatisme și recuperare post-operatorie
Alergii, boli autoimune, imunodeficiențe
Dureri și inflamații
Diabet, hipercolesterolemie si hipertensiune
Astenii, oboseală, întinderi musculare

   Cred că v-am convins de calitățile Colostrumului. Este esențial pentru calitatea vieții noastre!







0 comentarii :

Trimiteți un comentariu